Οι συνταγές μας
- Οι συνταγές μας
- Θαλασσινοί κεφτέδες
Εμπνευσμένες από τη δωδεκανησιακή κουζίνα και την ελληνική παράδοση, οι συνταγές μας βασίζονται στη φρεσκάδα και την εποχικότητα της πρώτης ύλης. Σκοπός μας είναι όχι μόνο να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας εκλεκτά πιάτα από την τοπική γαστρονομία, αλλά και να αναβιώσουμε παραδοσιακές συνταγές που έχουν μείνει στα τεφτέρια των γιαγιάδων.
Ο σεφ και η ομάδα του Πλεύσις κάθε χρόνο ψάχνουν σε παλιά σκρίνια για σκονισμένα χαρτάκια, παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους στα χωριά και ερευνούν την υπάρχουσα βιβλιογραφία για να φέρουν στο τραπέζι σας τους θησαυρούς της Δωδεκανήσου.
Οι «θαλασσινοί» κεφτέδες με καλαμάρι και σουπιά αποτελούν μια παραλλαγή της κλασσικής ελληνικής συνταγής και «οφείλονται» στην ιστορία της Πάτμου, η οποία αναφέρει τους ψαράδες της να ανταλλάσσουν κάθε λογής θαλασσινά και ψάρια με Λατίνους κι Οθωμανούς εμπόρους. Μαγειρεύεται εύκολα και συνδυάζεται ιδανικά με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
Εκτέλεση:
Κάνουμε κιμά τα θαλασσινά (καλαμάρι και σουπιά) και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι για ένα βράδυ. Αφού σουρώσει το μίγμα μας, μαζεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα τοποθετούμε μαζί με τα θαλασσινά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο.
Υλικά (για τέσσερα άτομα):
- 5 τεμ. καθαρισμένη σουπιά
- 5 τεμ. καθαρισμένο καλαμάρι
- 3 κ. σούπας φρυγανιά
- 1 τεμ. τριμμένο κρεμμύδι ξερό
- 1 τεμ. σκόρδο
- 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 κ. γλυκού ρίγανη
- 250 ml κόκκινο κρασί
- 2 κ. σούπας ξύδι
- Aλάτι & πιπέρι
- Βρίσκεστε εδώ:
- Τοπικη κουζινα
- Οι συνταγες μας